Шах и табла

Шах и табла пластмасов 22 см, фигури 2.5-5 см
Шах и табла пластмасов 22 см, фигури 2.5-5 см

Комплект 3 в 1 класически настолни игри - шах, дама и табла. Комплектът е много удобен при пътувания..

799 лв.

Фигури за шах дървени 4.5-9см
Фигури за шах дървени 4.5-9см

Фигури за шах дървени 4.5-9см. Фигурите разполагат със защитна лепенка от долната страна против пърз..

1499 лв.

Шах и табла Maxima, 35см
Шах и табла Maxima, 35см

Комплект 3 в 1 - шах, шашки и табла. Дървена кутия Размер на  шахматни фигури от 3 до 7см. ..

3199 лв.

Часовник - таймер за шах
Часовник - таймер за шах

Настолен кварцов часовник за шах. Часовникът е с два циферблата за измерване на игровото време на ..

4999 лв.

Часовник за шах и други игри - електронен
Часовник за шах и други игри - електронен

Двоен циферблат и възможност за програмиране. Дисплеят показва час, минути, секунди. Функция на ..

7849 лв.

Показва 1 до 5 от 5 (1 страници)

Ако обичате да играете шах или табла, в тази категория на на онлайн магазина ни ще намерите дъски за игра на шах или табла на достъпни цени. Играта на шах в съвременния си вариант е известна от 14 век. В момента шахът е спортът, който най-активно стимулира умствената дейност. България има големи традиции в шах мата, където сме излъчвали световни шампиони, както при мъжете, така и при жените.
В тази категория на сайта ни ще откриете огромно разнообразие от аксесоари и комплекти за шах – дъски, пулове за табла, зарчета, фигури и часовници за отчитане на резултата. Шахът е изключително интересна игра, която развива логическото мислене, способността за планиране на бъдещи действия и носи невероятни ползи за паметта. Ако и вие сте запалени по нея и искате да се оборудвате с всичко нужно – разгледайте тази категория, в нея ще намерите всичко необходимо за вашето хоби.
Дъските за шах и табла са произведени от висококачествен дървен материал с естествен фурнир. Разполагат със стабилни панти и са устойчиви на ползване. Ако сте загубили някоя фигура или пък пул за игра на табла, имаме пълни комплекти – дървени фигури за шах, пластмасови пулове и всичко това на изключително достъпни цени.

Предлагаме магнитен шах и табла, който модел е идеален за осигуряване на повече стабилност при пътуване. Долната част на фигурите се залепва бързо и лесно върху дъската и остава там, докато не направите следващия си ход. Бамбуков шах и табла е специално за любителите на естественото. 
Специално предложение е моделът 3 в 1, който комбинира шах, табла и игра на шашки. Изключително атрактивно съчетание, което ще предложи забавление на малки и големи. И накрая – таймерите за отчитане на резултата. Осигурете си точно отчитане на резултата и следете своя напредък – с всяка следваща игра сме сигурни, че ще забележите колко много умения сте придобили.

Играта на табла и шах често се практикува за подобряване на концентрацията, релаксиране и трениране на логическото мислене. Също така, много хора посягат към кутията с фигури, когато времето навън не позволява разходка или друга дейност на открито.
Ние от Спортен Склад БГ предлагаме всичко нужно за вашата почивка – активна или пасивна. Предлагаме професионална консултация, бърза доставка и много предложения на атрактивни цени.

Историята на шаха - как започва всичко?

Шах е известен в целия свят и има милиони фенове. Неговите корени и произход са изключително дискутирана тема, която предлага няколко гледни точки. Има най-различни легенди, истории и догадки за това кога възниква тази игра.

Думата „шах“ е с персийски произход и означава владетел, император. А значението на „шахмат“ е „смъртта на царя“. Макар че има противоречиви мнения, специалистите се обединяват към това, че играта възниква в Индия през първи век от н.е. Шахът е първообраз на различни войни и битки, но без кръвопролития. Именно затова печели голям интерес сред владетелите на древните държави, които се опитвали да се сражават помежду си, без да нараняват хората си.

Малко по-късно в Индия се появява играта - чатуранга, която много прилича на шах. Различава се по това, че се играе от 4 играчи едновременно, а ходовете зависят от резултата на заровете. Разпространявайки се от Индия до съседните страни, чатуранга претърпява редица промени. На изток играта започнала да носи името – шатрандж. През IX-X в. играта достига до Европа, където се съставят класическите правила на шаха. Правилата се формират окончателно през 19 век. A през 1886 г. се провежда първото световно първенство по шах.  

През 19 век играта се развива и набира бързо популярност. Създадени са множество шахматни клубове, списания и книги. Започват да се водят турнири между цели градове.

И до днес шах е една много обичана игра от малки и големи, която развива логическото мислене и концентрацията.

 

История на играта табла

Табла е една от най-древните игри, оцелели и до наши дни. Относно произхода на играта има множество различни мнения, а през вековете се предават интересни легенди. Според една от тях индианците, които искали да изпробват изобретателността на персите, им изпратили комплект шах, с надеждата, че те няма да успеят да отгатнат правилата. За изненада на всички, персите не само лесно овладяват шаха, но и измислят нова игра- табла. Те я изпращат обратно на индианците, които се опитват да разгадаят нейните правила в продължение на 12 години. Говори се също, че копие на аналог на играта табла е открито в гробницата на египетския фараон Тутанкамон. Това предполага, че тази велика игра се е практикувала в кралските семейства.

Всъщност родината на таблата все още е загадка за историците. Смята се, че е създадена някъде на Изток от днешен Иран, близо до Афганистан, въпреки че не е доказано със сигурност. Но е известно, че във всяка страна играта е имала различни имена и много от тях са оцелели до наши дни.

Правилата за игра на табла, които познаваме днес, са били приети едва през 1743 година.

Сега табла е една от най-известните настолни игри. Клубове, в които се играе табла, се появяват по целия свят, а турнирите се провеждат ежегодно. Подобни събития редовно привличат хиляди играчи, които искат да участват в състезания, чийто награден фонд често достига няколко стотин хиляди долара.